Naturen er full av gull

I dag regner det i bøtter og spann, så dagen brukes til baking og innendørssysler. Dagen i går derimot var fin og solrik, og den ble brukt i skogen.

Tanken var matauk, mer spesifikt kantarelljakt. Jeg har et par steder hvor det kommer kantareller hvert år, men foreløpig var det ikke mulig å se snurten av dem. Leser i diverse soppgrupper på facebook at det har kommet en god del sopp andre steder i Norge, men det var tydeligvis litt for tidlig her. Men turer i skog og mark er trivelig allikevel, får ro i sjela og stress forsvinner. Konstaterte at humlene gjorde jobben sin som de viktige polinatorene de er. Hvitbladtistelen så ikke ut til å ha problemer med saken. Hvitbladtistel ble i tidligere tider brukt som sårhelende middel forresten. Naturen byr på så mye.

Jeg kunne sikkert ha plukket flere andre matplanter, villbringebærene var modne. Og de kan forvandles til verdens beste syltetøy. Geiteramsen sto rak langs grøftekantene. Den kan kokes til en smakfull og delikat saft. Eller til gele for den slags skyld.

Mjødurten sto like rank og duftet godt. Den ble mye brukt i tidligere tider, både medisinsk og som smakstilsetning i mjød, øl, vin osv. Kløver finnes over alt, og blomstene kan fint brukes i salater eller tørkes til te.

Skogen er en gullgruve av resurser, om man ønsker å lete og sanke. Men, det ble ikke noe sanking fra skogen på meg i går, jeg sanket heller litt fra kjøkkenhagen. Er det noen som ser hva dette er?

Det er ikke sukkererter. Det er reddikbelger. Når reddiken står for lenge så vokser den seg høy og danner belger. Mangfoldige belger på hver plante, noe som gir mye mer mat enn en enkel liten reddik. Så jeg lar flere av reddikplantene stå og vokse seg store.

Belgene smaker som en blanding av kål og sukkererter, jeg spiser de gjerne rå i salater, eller som i går, lettsteker de på panna sammen med urter. Anbefales virkelig.

 

 

4 kommentarer

    1. Visste ikke at det fantes så mye rart før jeg traff deg! 🙂 Trodde jeg likte alle slags oster også før din tid, men det gjør jeg altså ikke! 🙂

      1. Verden er forunderlig rar, og heldigvis for det. Men at det finnes mye å benytte seg av i naturen er jo ikke rart. Hadde det ikke vært det, så hadde menneskeheten dødd ut allerede før vi krøp opp fra havet. Og osteverdenen består av litt mer enn gouda og brie vettu 😀

    2. Så flotte bilder! Og interessant å lese! Mjødurt kan man også lage saft av, men jeg har ikke prøvd det. Har funnet kantareller, men de er ikke så veldig store ennå. Piggsopp, matriske og rødskrubb har jeg også funnet. Vi går en din tid i møte nå! 😃

      1. Takk, er veldig glad i å ta bilder, og heldigvis billigere å “framkalle” dem nå enn før i tiden 😀 Jeg gikk den “faste” ruta mi, og der burde jeg truffet på både piggsopp, kantarell, skrubb, fåresopp og risker, og en og annen steinsopp om jeg var heldig, men så bare noen fjorårs skjeggrisker i ganske dårlig forfatning. Men soppen kommer fort når den kommer, så tar nok samme ruta igjen ganske snart. 🙂 Er så mye man kan bruke i naturen, og jeg elsker å eksperimentere med det, men må innrømme at jeg på langt nær er flink nok til å utnytte resursene som finnes.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg