Favorittbrød lavkarbo

Jeg spiser et lavkarbokosthold, det har jeg gjort i nærmere 15 år. Jeg startet etter råd fra fastlege, både på grunn av vekt og på grunn av helse. Jeg har en mage som er meget sær, noe det tok tid å forstå. Det kom veldig snikende, ingen akutt hendelse. Jeg kan til tider fortsatt slite med magen, men i mye mindre grad enn tidligere. Og jeg forstår mer hvorfor og det er jo positivt. Det betyr at jeg kan jobbe med det iallefall.

Da jeg startet med dette kostholdet så fantes det omtrent ingen produkter innen denne kategorien, men det gikk greit. De siste årene har det heldigvis dukket opp veldig mange alternativer og det gir muligheten til et enda større mangfold i kostholdet.

Jeg har aldri vært den største brødspiseren, men innimellom er det godt med brød. Og mannen min er brødavhengig, så brød har det blitt bakt en god del av opp igjennom årene. Men det tok flere år før jeg fant fram til et brød jeg syns er virkelig godt.

Jeg baker tre brød i slengen, siden det er det som går inn i stekeovnen min. Noen av produktene er dyre i innkjøp, men de er drøye i bruk og rekker til mange brød. Per stykk så vil et brød i normal brødstørrelse ligge på mellom 30 og 40 kroner, noe som ikke er alvorlig forskrekkende.

Annes Favorittbrød (3 brød)

7 dl vann

1 dl smaksnøytral olje

3 ss eddik

60 gr eggehvitepulver

4 egg

1 ss salt

1 ss finesse

1 ss natron

3 ts bakepulver

1,5 pose tørrgjær

30 gr fiberhusk

75 gr avfettet linfrømel

75 gr bambusfiber

1 ts guargum

Vann og eggehvitepulver vispes luftig i maskina, tilsett salt, eddik og finesse.

Ha så i egg og olje, visp godt.

Deretter blandes resten av det tørre i, og la deigen eltes godt i noen minutter.

Fordeles i 3 bakepapirkledde brødformer. Form brød ved hjelp av en slikkepott, jeg dypper den i vann og glatter ut brødene.

Strø gjerne litt valmue og/eller sesamfrø på toppen.

Brødene fyller ikke så mye av formen, men de hever godt i ovnen. Trenger ikke forhåndsheves.

Stek brødene på 200 grader i 90 minutter.

Brødene er veldig fiberrike og metter godt. Innimellom tilsetter jeg frøblanding fra Eldorado på slutten av eltingen.

De “rare” ingrediensene, som guargum, eggehvitepulver, bambusfiber, linfrømel må jeg bestille på nett. Mulig de finnes i større helsekostbutikker i større byer, men de er ikke  få tak i her på bygda.

Guargum gir et mer elastisk brød, men kan droppes. I stedet for eggehvitepulver så kan man bruke eggehvite, men da må man bruke mye mindre vann. Det gjorde jeg i starten, men ble så mange eggeplommer til overs.

Finesse er et søtningsmiddel som gir et lite puff i gjæren slik at brødet hever godt.

Ha en riktig god frokost alle sammen 🙂

 

 

2 kommentarer

    1. Ja, alt jeg lager er glutenfritt 🙂 Bruker mye frø i bakst, og bambusmel. Bambusmel er vel et relativt nytt produkt i Norge, men jeg er blitt veldig glad i å bruke det. Det fungerer bedre for min mage enn hva f.eks havrefiber gjør 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg